2023-06-07

Många källsorterar - men mycket hamnar fel

Containrar

Svenska folket tycker att det är viktigt att källsortera sina förpackningar och gör också det i stor utsträckning. De allra flesta tycker dessutom att det är lätt att källsortera. Det visar Återvinningsbarometern, en årlig Kantar Sifo-undersökning som genomförs på uppdrag av Förpackningsinsamlingen (FTI). Samtidigt visar FTI:s statistik att en hel del av det som de svenska hushållen källsorterar hamnar fel.

9 av 10 invånare i Sverige tycker att det är viktigt att källsortera förpackningar och i genomsnitt uppger invånarna att de källsorterar 8 av 10 hushållsförpackningar. En majoritet tycker att det är lätt eller mycket lätt att veta hur de ska källsortera sina förpackningar - ändå hamnar en stor andel fel, enligt FTI:s statistik.

- Vi är glada att viljan och handlingen att källsortera sina förpackningar är fortsatt hög, år efter år. Det är en enkel sak som alla kan göra för att spara på jordens resurser. Varje gång du källsorterar en mjölkkartong, en schampoflaska, en syltburk eller en konservburk, bidrar du till en mer hållbar värld. I Sverige är vi bra på att källsortera, men vi kan bli ännu bättre både genom att sortera ut mer och genom att bli mer noggranna, säger Malin Ryding, kommunikationschef på FTI.

FTI:s plockanalyser visar att en femtedel av det som hushållen lämnar i förpackningsinsamlingen har sorterats fel. Utöver de förpackningar som hamnat i fel kärl, lämnas även annat avfall som inte är förpackningar i insamlingen. Enligt Återvinningsbarometern uppger 3 av 10 konsumenter att de tror att produkter av papper, plast, metall och glas som inte är förpackningar också får lämnas på återvinningsstationer och många är osäkra på vad som är en förpackning och inte.

- De allra flesta gör rätt och vet vad som ska lämnas till förpackningsinsamlingen och hur det ska sorteras, men vi ser också att många inte gör skillnad på förpackningar och annat avfall. När man källsorterar behöver man därför börja med att fråga sig ”Är det här en förpackning?”. Om man är osäker på vilket material en förpackning är gjord av, finns det ofta en symbol eller text på förpackningen som anger hur den ska sorteras. Insamlingskärlen är också ofta märkta med samma symbol. Tillsammans kan vi göra skillnad - varje förpackning räknas och alla vinner när du återvinner, säger Malin Ryding.

2020-11-03

Avfall Sverige presenterar statistik på läns- och kommunnivå

Nu kan Avfall Sveriges årliga statistik över hushållsavfallet på läns- och kommunnivå presenteras. Statistiken visar…

Läs mer

2020-10-26

Cirkulera din hemelektronik

Vi måste bli bättre att återbruka och återvinna vår hemelektronik. Nu startar kampanjen Cirkulera Mera av Elektronik…

Läs mer

2020-10-14

Idag är det International E-Waste Day

Idag, den 14 oktober är det International E-Waste Day. Tillsammans med övriga Europa går vi ihop och uppmärksammar o…

Läs mer

2020-08-12

Gör det osynliga avfallet synligt

Helt vanliga saker lämnar avfall efter sig, som vi aldrig ser. Förutom det avfall som uppstår då en förbrukad produk…

Läs mer

2020-08-07

Lita på dina sinnen och minska matsvinnet!

Idag slängs stora mängder mat för att vi litar mer på en datummärkning än på våra egna sinnen. Det är ett beteende v…

Läs mer

2020-07-01

Nordiskt skyltsystem introduceras i Sverige

Nu börjar en ny era inom avfallshanteringen. Nya avfallssymboler har lanserats som ska bli ett färgglatt och effekti…

Läs mer