2021-06-01

Mer till materialåtervinning och biologisk återvinning

Avfallstrendenindd3 Beskuren

Årets statistik visar bland annat att mängden avfall som går till materialåtervinning ökar. Totalt har mängden ökat med 5 procent från 147 kg/person till 155 kg/person. Ökningen syns på så väl förpackningsavfall som elavfall och metallskrot. Dessutom ökade mängden insamlat grovavfall med 10 procent.

-    Vi kan se en corona-effekt även på avfallsstatistiken, något många kommuner och återvinningscentraler vittnat om. Många rensar och bygger om hemma och det märks bland annat på insamlingen av grovavfall, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige. 

Även den biologiska återvinningen har ökat, med 13 procent. Detta tillsammans med att materialåtervinningen ökat gör att mängden avfall som går till energiåtervinning har minskat med 8 procent. 

-    Restavfallet har minskat med 5 procent, så ökad utsortering av matavfall och förpackningar har effekt.  Det gör att vi är på rätt väg att nå Avfall Sveriges och kommunernas mål om att minska mängden mat- och restavfall med 25 % till 2025 jämfört med 2015. Energiåtervinning minskar trots ökad insamling av bland annat grovavfall, mer tycks gå till materialåtervinning även av det avfallet, säger Jenny Westin, rådgivare för statistik på Avfall Sverige och ansvarig för Avfall Web.

37 procent, knappt 1,8 miljoner ton, gick till materialåtervinning, inklusive återvinning av konstruktionsmaterial. Drygt 776 000 ton, gick till biologisk återvinning. Det motsvarar 75 kg/person. Det är i en ökning med 8 kilo per person sedan 2019. 16 procent av det kommunala avfallet behandlades genom biologisk återvinning 2020. Energiåtervinningen minskade med nästan 8 procent till 2,2 miljoner ton, 216 kg/person. 46 procent av det kommunala avfallet gick till energiåtervinning 2020. Deponering av kommunalt avfall ökade med 14 procent till 42 500 ton, men det är precis som föregående år 4 kg/person. Deponering står för 0,9 procent av den totala behandlingen, vilket är bland de lägsta i världen. 

Om statistiken: 
Statistiken över kommunalt avfall är främst hämtad från Avfall Sveriges system Avfall Web, men även från producenternas organisationer. Avfall Web är kommunernas verktyg för utveckling, benchmarking och statistik. Kommuner och behandlingsanläggningar rapporterar in uppgifter om avfallshantering och vilka mängder som samlas in och behandlas. Det är dessa uppgifter som sedan bildar underlag för den nationella avfallsstatistiken för kommunalt avfall. Den fullständiga statistiken över behandlingen av kommunalt avfall i Sverige 2020 presenteras i årsskriften Svensk Avfallshantering efter midsommar. Statistiken uppdelat per kommun och län publiceras under hösten.

2024-04-16

Illegal dumpning av avfall på återvinningsstationer

Dumpning av avfall, som inte är förpackningar, på återvinningsstationer är ett problem för många kommuner. Det skapa…

Läs mer

2024-03-25

Släng inte dina äggskal i påsk, anledningarna är många

Det sägs att vi i Sverige, i runda slängar, äter 70 miljoner ägg under påskveckan och näst intill alltid kastar vi ä…

Läs mer

2024-03-22

Agera och släck ner under Earth Hour.

På söndag den 23 mars kl. 20.30-21.30 släcker vi ner och sänder en signal till alla makthavare att det är dags att g…

Läs mer

2024-03-20

Sexleksak och humor i kampanj för återvinning

I en innovativ kampanj för att främja återvinning och öka kunskapen om plast har filmerna om "Styrbjörn", en överlig…

Läs mer

2024-03-14

Odla i förpackning

Våren närmar sig och det är dags att böja planera inför säsongens odling. Varför inte använda sånt som antagligen re…

Läs mer

2024-03-13

Känner du till den nya lagen?

Var tredje svensk känner inte till att det är obligatorisk matavfallsinsamling, från den 1 januari i år. Det betyder…

Läs mer