2024-12-06

Vi missar målet för återvinning av förpackningar

Förpackningar (2)

Mängden förpackningsavfall växer men återvinningen hänger inte med. För andra året i rad missar Sverige återvinningsmålet för förpackningar av plast, papper och kartong, konstaterar Naturvårdsverket i sin statistik för 2023.

Tre av de nio nationella materialåtervinningsmålen för förpackningar uppfylldes 2023: för metallförpackningar av aluminium, pantburkar samt järnbaserad metall.

Sämre var alltså resultatet för övriga material. Bland annat visar beräkningar att 120 000 ton pappersförpackningar inte materialåtervanns, trots en återvinningsgrad på 81% som inte ligger långt från målet om 85%.

För plastförpackningarna är läget värre; 39% materialåtervanns, vilket är en liten ökning sedan 2022 då den låg på 35 procent. Målet är 50%.

Naturvårdsverket vill se bättre sortering i hushållen, men också att fler företag tar sitt producentansvar för förpackningar.

I Sverige användes över en miljon ton förpackningar under 2023. Sedan 2021 har mängden, räknat i ton, ökat med drygt 10%. 

– Statistiken visar tydligt att vi behöver krafttag för att nå våra återvinningsmål. Det är positivt att vissa material når upp till målen, men det är också en tydlig signal att hela kedjan – från design och produktion till insamling och sortering – behöver förbättras. Framför allt måste vi stoppa den snabba tillväxten av mängden förpackningar.

Mycket görs för att öka insamalingsgraden

Även om vi inte når målen får vi inte tappa hoppet. Mycket görs för att vi ska öka mängden förpackningar som samlas in för återvinning.

En stor positiv förändring är införandet av fastighetsnära insamling som ska vara på plats senast 1 januari 2027. Det innebär att alla i Sverige ska kunna sortera sina förpackningar för återvinning nära sin bostad. Det ska bli lättare att göra rätt.

På många platser i Sverige finns detta redan och erfarenheter visar att fastighetsnära insamling leder till att fler förpackningar samlas in till återvinning i stället för att hamna i de vanliga soporna.

Strängare krav på företag som tillverkar förpackningar kommer också. Förpackningar som är svåra att återvinna ska bli dyrare att producera och från år 2030 blir det förbjudet att sälja förpackningar som inte kan återvinnas.

Men i ett första steg behöver vi fundera på möjligheterna att förebygga avfall, behövs verkligen alla förpackningar?

2021-06-01

Mer till materialåtervinning och biologisk återvinning

Årets statistik visar bland annat att mängden avfall som går till materialåtervinning ökar. Totalt har mängden ökat…

Läs mer

2021-05-25

Visste du att 45 procent av allt småelektronik som samlas in innehåller ett batteri

Av det totala antalet produkter som tas omhand av El-Kretsen ur fraktionen Småelektronik, innehåller 45 % någon typ…

Läs mer

2021-05-10

En städad picknick!

I takt med att värmen stiger fylls parker och stränder av människor. Härligt tycker vi, men dessvärre ökar även neds…

Läs mer

2021-04-20

Hemmalivet gav pantrekord

Pantamera pantstatistiken från 2020 som visar att antalet pantade burkar och flaskor har ökat med över 72 miljoner.…

Läs mer

2021-04-09

Svenskarna fortsätter att återvinna allt mer elektronik

Trots ett år av pandemi fortsätter insamlingen av elektronik att öka. Totalt samlade vi in 155 721 ton elavfall i Sv…

Läs mer

2021-03-16

Så bra är Sverige på att återvinna

Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI) nya statistik visar att varje person i Sverige i genomsnitt lämnade in…

Läs mer