2024-12-06

Vi missar målet för återvinning av förpackningar

Förpackningar (2)

Mängden förpackningsavfall växer men återvinningen hänger inte med. För andra året i rad missar Sverige återvinningsmålet för förpackningar av plast, papper och kartong, konstaterar Naturvårdsverket i sin statistik för 2023.

Tre av de nio nationella materialåtervinningsmålen för förpackningar uppfylldes 2023: för metallförpackningar av aluminium, pantburkar samt järnbaserad metall.

Sämre var alltså resultatet för övriga material. Bland annat visar beräkningar att 120 000 ton pappersförpackningar inte materialåtervanns, trots en återvinningsgrad på 81% som inte ligger långt från målet om 85%.

För plastförpackningarna är läget värre; 39% materialåtervanns, vilket är en liten ökning sedan 2022 då den låg på 35 procent. Målet är 50%.

Naturvårdsverket vill se bättre sortering i hushållen, men också att fler företag tar sitt producentansvar för förpackningar.

I Sverige användes över en miljon ton förpackningar under 2023. Sedan 2021 har mängden, räknat i ton, ökat med drygt 10%. 

– Statistiken visar tydligt att vi behöver krafttag för att nå våra återvinningsmål. Det är positivt att vissa material når upp till målen, men det är också en tydlig signal att hela kedjan – från design och produktion till insamling och sortering – behöver förbättras. Framför allt måste vi stoppa den snabba tillväxten av mängden förpackningar.

Mycket görs för att öka insamalingsgraden

Även om vi inte når målen får vi inte tappa hoppet. Mycket görs för att vi ska öka mängden förpackningar som samlas in för återvinning.

En stor positiv förändring är införandet av fastighetsnära insamling som ska vara på plats senast 1 januari 2027. Det innebär att alla i Sverige ska kunna sortera sina förpackningar för återvinning nära sin bostad. Det ska bli lättare att göra rätt.

På många platser i Sverige finns detta redan och erfarenheter visar att fastighetsnära insamling leder till att fler förpackningar samlas in till återvinning i stället för att hamna i de vanliga soporna.

Strängare krav på företag som tillverkar förpackningar kommer också. Förpackningar som är svåra att återvinna ska bli dyrare att producera och från år 2030 blir det förbjudet att sälja förpackningar som inte kan återvinnas.

Men i ett första steg behöver vi fundera på möjligheterna att förebygga avfall, behövs verkligen alla förpackningar?

2019-12-17

Den perfekta julklappen!

Ute i sista minuten med dina julklappar? Skippa då materiella saker och ge i stället bort en gåva med ett mer hållba…

Läs mer

2019-12-06

Hjälp! Jag vågar inte återvinna min telefon

De flesta av oss har en gammal mobiltelefon som ligger oanvänd hemma i en låda. Här får du tips på hur du ska göra i…

Läs mer

2019-12-05

Gör en elektrisk rens!

De allra flesta tycker att det är bra med återvinning. Ändå är det en hel del grejer som inte kommer in i kretsloppe…

Läs mer

2019-12-03

Skapa plats för återvinningen

Har du svårt att veta var du ska mellanlagra din återvinning? Det är lätt hänt att tomma förpackningar och färdigläs…

Läs mer

2019-11-07

10 sätt att minska ditt avfall

Vi har nu samlat 10 tips för att minska ditt avfall. Bra för både din plånbok och för miljön!

Läs mer

2019-10-14

Rekordinsamling ska ge nytt liv åt elskrot

I samband med International E-Waste Day den 14 oktober görs den största insamlingen av elektronikavfall någonsin i N…

Läs mer