2024-09-30

Minska matsvinnet med enkla tips

Matsvinn (1)

Den 29 september var det den Internationella matsvinnsdagen, en dag instiftad av FN för att uppmärksamma och bekämpa matsvinnet globalt. I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i soppåsen.

Matsvinnsdagen har funnits sedan 2020 och uppmärksammas världen över och inte minst i Sverige där den får större genomslag för varje år.

I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i soppåsen. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Inte nog med det, 18 kilo mat och dryck hälls dessutom ut i vasken. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter. Sammanlagt blir det 33 kilo mat och dryck - helt i onödan. 

För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3 000–6 000 kronor per år. Anmärkningsvärt är att en tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.

Tänk på att många produkter är fullt ätbara även efter ”bäst före”-datumet. Det är skillnad på ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag.” Våga lita på dina sinnen: titta, lukta och smaka innan du slänger något.

Enkla tips för att minska ditt matsvinn:

  • Sänk temperaturen i kylen. Vid 4 grader håller maten längre.
  • Håll koll på vad du har hemma och se över vad du har i ditt kylskåp, i din frys och i ditt skafferi innan du går och handlar.
  • Lita på dina sinnen, titta, lukta och smaka och kasta inte mat i onödan. 

2019-09-12

Nytt skolmaterial om hållbar konsumtion (1)

Konsumentverket har lanserat ett skolmaterial om miljömässigt hållbar konsumtion. Materialet vänder sig till lärare…

Läs mer

2019-09-11

Gör skillnad - var #textilsmart

Du som konsument kan göra skillnad. Små medvetna val i vardagen bidrar till en mer hållbar planet.

Läs mer

2019-09-05

Trendskifte – alltfler väljer second hand-mode

Augusti brukar betyda modevecka med kollektioner som skapar köpsug efter nyproducerade plagg. Men i år ställs modeve…

Läs mer