2021-06-01

Mer till materialåtervinning och biologisk återvinning

Avfallstrendenindd3 Beskuren

Årets statistik visar bland annat att mängden avfall som går till materialåtervinning ökar. Totalt har mängden ökat med 5 procent från 147 kg/person till 155 kg/person. Ökningen syns på så väl förpackningsavfall som elavfall och metallskrot. Dessutom ökade mängden insamlat grovavfall med 10 procent.

-    Vi kan se en corona-effekt även på avfallsstatistiken, något många kommuner och återvinningscentraler vittnat om. Många rensar och bygger om hemma och det märks bland annat på insamlingen av grovavfall, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige. 

Även den biologiska återvinningen har ökat, med 13 procent. Detta tillsammans med att materialåtervinningen ökat gör att mängden avfall som går till energiåtervinning har minskat med 8 procent. 

-    Restavfallet har minskat med 5 procent, så ökad utsortering av matavfall och förpackningar har effekt.  Det gör att vi är på rätt väg att nå Avfall Sveriges och kommunernas mål om att minska mängden mat- och restavfall med 25 % till 2025 jämfört med 2015. Energiåtervinning minskar trots ökad insamling av bland annat grovavfall, mer tycks gå till materialåtervinning även av det avfallet, säger Jenny Westin, rådgivare för statistik på Avfall Sverige och ansvarig för Avfall Web.

37 procent, knappt 1,8 miljoner ton, gick till materialåtervinning, inklusive återvinning av konstruktionsmaterial. Drygt 776 000 ton, gick till biologisk återvinning. Det motsvarar 75 kg/person. Det är i en ökning med 8 kilo per person sedan 2019. 16 procent av det kommunala avfallet behandlades genom biologisk återvinning 2020. Energiåtervinningen minskade med nästan 8 procent till 2,2 miljoner ton, 216 kg/person. 46 procent av det kommunala avfallet gick till energiåtervinning 2020. Deponering av kommunalt avfall ökade med 14 procent till 42 500 ton, men det är precis som föregående år 4 kg/person. Deponering står för 0,9 procent av den totala behandlingen, vilket är bland de lägsta i världen. 

Om statistiken: 
Statistiken över kommunalt avfall är främst hämtad från Avfall Sveriges system Avfall Web, men även från producenternas organisationer. Avfall Web är kommunernas verktyg för utveckling, benchmarking och statistik. Kommuner och behandlingsanläggningar rapporterar in uppgifter om avfallshantering och vilka mängder som samlas in och behandlas. Det är dessa uppgifter som sedan bildar underlag för den nationella avfallsstatistiken för kommunalt avfall. Den fullständiga statistiken över behandlingen av kommunalt avfall i Sverige 2020 presenteras i årsskriften Svensk Avfallshantering efter midsommar. Statistiken uppdelat per kommun och län publiceras under hösten.

2021-03-16

Så bra är Sverige på att återvinna

Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI) nya statistik visar att varje person i Sverige i genomsnitt lämnade in…

Läs mer

2021-03-09

Så mycket mat slängs i onödan världen över

En ny rapport från FN visar att 931 miljoner ton, eller 17 procent, av all mat som finns tillgänglig för konsumenter…

Läs mer

2021-03-02

Anmäl till Skräpplockardagarna har öppnat!

Skräpplockardagarna är Håll Sverige Rents kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsa…

Läs mer

2021-02-18

Så mycket avfall genererar EU-medborgaren

Den genomsnittlige EU-medborgaren genererade 502 kg avfall under 2019. Men skillnaderna är stora mellan länderna.

Läs mer

2020-11-23

Europa minskar avfallet 2020

Just nu, mellan 21-29 november, pågår Europa minskar avfallet-veckan, en vecka för att lyfta vikten av att förebygga…

Läs mer

2020-11-17

Snorkul i Materialvärlden - en räddare i vab-nöden

Nu har FTI lanserat kampanjen Snorkul i Materialvärlden – en räddare i vab-nöden, ett pedagogiskt material för att u…

Läs mer