2024-12-16

Fler lämnar mer under julperioden – så här sorterar du julklappspapper och andra julförpackningar

Julklapp (1)

Julhelgerna (och den efterföljande rean) innebär en ökad konsumtion i hushållen, vilket ger ett högt tryck på landets återvinningsstationer och återvinningscentraler. Under perioden ser vi en enorm ökning av förpackningar, framför allt när det kommer till pappers- och plastförpackningar.

Källsortering är viktigt och varje förpackning som får nytt liv gör skillnad. Att källsortera så många förpackningar som möjligt och lämna dem till återvinning är ett enkelt sätt att spara på jordens resurser och bidra till en mer hållbar värld.

Det blir snabbt fullt på återvinningsstationen - vad kan du som återvinnare göra för att fler ska få plats med mer?

  • Hjälpa till genom att tömma, platta till och vika ihop dina förpackningar innan de lämnas till återvinning. Det är en liten åtgärd som gör stor skillnad och som innebär att fler kan lämna mer.
  • Besöka återvinningsstationen på en vardag om möjligt. Det är ofta högt tryck på stationerna under helger och röda dagar, då blir det snabbt fullt.
  • Kika runt hörnet på containern om det är fullt, vissa behållare har fler inkasthål. På andra sidan av behållaren finns det ofta plats, även om den ser full ut framifrån.

Så här sorterar du julen:

  • Presentpapper, kartong och wellpapp sorteras som pappersförpackningar.
    Tips: slå in klapparna i tidningspapper (sorterar såklart som tidningar sedan), tygpåsar, återanvändbara eller presentförpackningar. Återanvänd presentband och påsar från tidigare år.

  • Chokladasken och andra papperspaket samt wellpapp sorteras som pappersförpackningar.

  • Plastförpackningar, chokladaskens plastlåda inuti, plasthöljet runt om, liksom bubbelplast sorteras som plast.
    - Ischoklad, kola eller annat julgodis? Tänk på att även omslagspapperet till varje bit är en förpackning. Och att varje förpackning gör skillnad!

  • En del frukt och grönt säljs i nät, t ex apelsiner, avokado och lök. Sortera som plastförpackning.
    Tips: skippa nätet och köp varorna i lösvikt istället, helst då i papperspåsar eller återanvändbara påsar för ändamålet. Papperspåsarna sorters då som pappersförpackning.

  • Frigolit sorteras som plastförpackning. Bryt gärna isär den i mindre bitar hemma om du fått något stort, lägg gärna i en plastpåse så de inte flyger omkring.

  • Julklappssnöret och julkulor läggs i restavfallet, liksom julkort.
    Tips: Skicka digitala julkort istället för papperskort.

  • Precis som resten av året är det viktigt att separera förpackningar som består av olika material, så när t ex sillen har tagit slut, sortera locket som metallförpackning och glasburken som glasförpackning. Sillburkar kan också vara gjorda i metall eller plast och lämnas då i respektive återvinningsbehållare.

  • Plasten kring skinkan, laxen och gröttuben bör också återvinnas. Lägg dem i behållaren för plastförpackningar, även om de är kladdiga.
    - Kladdiga förpackningar får gärna sköljas av med kallt vatten, de behöver INTE diskas.

  • Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall på återvinningscentralen. Den lilla vekeshållaren i värmeljuset ska tas bort från aluminiumkoppen, annars sorteras den automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp i stålbadet.
    - Tips: Det finns refill för värmeljus att köpa, då kan man återanvända värmeljusets kopp genom att sätta i ett nytt ljus.

  • Trasiga elljus, t ex från adventsljusstaken, lämnas på kommunens återvinningscentral, på miljöstationer eller om det finns ett kärl för smått elavfall i ditt miljörum. Man kan även lämna elavfall hos butiker som säljer elektronik.

  • Batterier, till exempel från luciakronan eller batteridrivna ljusslingor, lämnas i en batteriholk, i ditt miljörum (om det finns ett kärl för batterier där) eller på kommunens återvinningscentral.

  • Julgranen lämnas på av kommunen anvisade platser - återvinningscentralen eller på särskilda platser som kommunen sätter upp under julperioden. Kolla med din kommun. Om du bor i villa och har ett eget trädgårdskärl kan du klippa ner granen och lägga den i trädgårdsavfallskärlet (utan pynt!).

Hitta närmaste återvinningsstation

2024-09-04

En felsorterad lustgastub kan orsaka explosion

Försäljningen av lustgastuber har ökat i takt med att de blivit allt vanligare som berusningsmedel för ungdomar i Sv…

Läs mer

2024-08-11

Så funkar återvinningen av elprodukter

Runt 150 000 ton elavfall samlas in i Sverige varje år. Men vad händer med elprodukterna?

Läs mer

2024-07-01

Statistik för 2023

Sverige återvinner allt mer. Mer återvinning och mindre deponering. Men också mer avfall. Så kan man sammanfatta utv…

Läs mer

2024-06-11

Så får du matavfallspåsen att hålla bättre i sommar

Nyligen infördes en lag som kräver att matavfall ska sorteras separat. Många har dock redan erfarenhet av att sorter…

Läs mer

2024-05-16

Kunskapen om källsortering ökar

Tre av fyra känner till att de har skyldighet att källsortera och lämna förpackningar till återvinning. Och betydlig…

Läs mer

2024-05-03

Så ska du göra med plastkorken på pappersförpackningen

Det är med anledning av ny EU-lagstiftning, som träder i kraft 1 juli 2024, som korkarna numer sitter fast på plastf…

Läs mer