2024-09-04

En felsorterad lustgastub kan orsaka explosion

Lustgas

Försäljningen av lustgastuber har ökat i takt med att de blivit allt vanligare som berusningsmedel för ungdomar i Sverige. Denna trend har inte bara fört med sig allvarliga hälsorisker för unga, utan även bidragit till ökad nedskräpning och felsortering, vilket i sin tur ställer höga krav på avfallshanteringen.

Lustgastuber är trycksatta behållare som innehåller lustgas, en kraftig växthusgas, och betraktas därför som farligt avfall då behållaren utgör en explosionsrisk. Därför ska lustgastuber inte slängas i restavfall, grovavfall eller i kärlet för metallförpackningar som många tror. Dessa använda lustgastuber får heller inte kastas ute i naturen, ett vanligt förekommande problem på många platser.

Oavsett om lustgastuben är tom eller ej ska den lämnas som farligt avfall till en återvinningscentral. Många kan tycka att en tom lustgastub kan kastat i kärlet för metallförpackningar, eftersom lustgastuben faktiskt är en förpackning. Men problemet är att det är mycket svårt att avgöra om en lustgastub är helt tom. Enda sättet att ta reda på det är kontrollera trycket eller att skruva av ventilen, men detta kräver verktyg och riskerar att släppa ut lustgas i atmosfären. Därav ska alla lustgastuber lämnas in som farligt avfall. På så sätt kan kunnig personal under säkra förhållanden kontrollera att lustgastuberna är helt tomma så att de kan återvinnas på rätt sätt.

Om lustgastuber inte kastas korrekt och i stället hamnar i exempelvis restavfallet finns det stor risk för explosioner både i sopbilar och förbränningsanläggningar. Behållarna är tryckkärl som inte får utsättas för högre temperatur än 50 grader, och exploderar om de hamnar i avfallsförbränningen, som håller flera hundra grader. Detta ökar kostnaden för kommunen och minskar mängden fjärrvärme som kan produceras av avfallet.

Kom ihåg, – Lustgastuber ska lämnas som farligt avfall till en återvinningscentral eller mobil insamling av farligt avfall.

 

2020-02-24

Uppdaterad sopskola

Sedan flera år driver Avfall Sverige sopskolan.se, en webbplats med skolmaterial för skolår 7-9. Nu är sidan uppdate…

Läs mer

2020-02-12

Anmälan till Skräpplockardagarna 2020 öppen!

Nu är anmälan till Håll Sverige Rent kampanjen Skräpplockardagarna öppen.

Läs mer

2020-02-06

Vad händer med min gamla telefon?

I Sverige är mobiltelefonen en självklar produkt för de allra flesta. Men kunskapen om varifrån dess delar kommer, h…

Läs mer

2020-02-05

Tre tips för att engagera barnen i återvinning

De återvinningsbeteenden som man får med sig i tidig ålder har man med sig hela livet. Här listar vi tre bästa tips…

Läs mer

2019-12-17

Den perfekta julklappen!

Ute i sista minuten med dina julklappar? Skippa då materiella saker och ge i stället bort en gåva med ett mer hållba…

Läs mer

2019-12-06

Hjälp! Jag vågar inte återvinna min telefon

De flesta av oss har en gammal mobiltelefon som ligger oanvänd hemma i en låda. Här får du tips på hur du ska göra i…

Läs mer