Återvinningsstatistik för batterier

75% av innehållet i våra vanligaste batterier kan göra nytta igen. Kolla återvinningsstatistiken här!


Här kan du se hur mycket av innehållet i våra vanligaste batterier som går att återvinna. OBS! Siffrorna kan variera beroende av vilken typ av batteri det handlar om.

Kadmiumbatterier 95%
Kadmiumbatterier eller nickelkadmiumbatterier som de också heter, hittar du oftast i äldre el-prylar. Till exempel i gamla power tools och tegelstensmobiler. Materialet som går att återvinna består av 35% nickel, 45% kadmium, 15% järn och 5% kobolt. Resten av batteriet återvinns som energi, eller tas om hand och förvaras på ett säkert sätt.

Kvicksilverbatterier 90%
Kvicksilverbatterier är ofta knappcellsbatterier (det vill säga små och runda). De kan sitta i allt från leksaker till digitalkameror och hörapparater. Svenska myndigheter har bestämt att kvicksilverbatterier ska fasas ut från marknaden eftersom det är så giftigt. Så istället för att återvinna kvicksilver sorterar man ut det, och tar hand om det på ett säkert sätt så att det inte kommer ut i naturen.

Blybatterier 98%
Blybatterier är stora och tunga och sitter i till exempel bilar, båtar och mopeder. Materialet som går att återvinna består av 85% bly. Resterande 15% är batterisyra. Det är en frätande ledningsvätska (eller elektrolyt som den också kallas) och den går också att återvinna. Resten av batteriet återvinns som energi, eller tas om hand och förvaras på ett säkert sätt.

Nickelmetallhydrid 90%
Nickelmetallhydrid är uppladdningsbara och finns i olika storlekar och former. De du stöter på oftast är de som ser ut som helt vanliga engångsbatterier (och används till samma prylar) men som går att sätta i en laddare i väggen. Materialet som går att återvinna består av 55% nickel, 38% järn och 7% kobolt. Resten av batteriet återvinns som energi, eller tas om hand på ett säkert sätt.

Alkaliska och brunstensbatterier 65%
Alkaliska och brunstensbatterier är de ”vanliga” engångsbatterier du sätter i till exempel fjärrkontroller och trådlösa tangentbord. De kan vara runda, stavformade eller fyrkantiga men har alla gemensamt att de inte går att ladda upp igen. Materialet som går att återvinna består av 50% järn och 50% zink. Metallerna finns framför allt i batteriets hölje. Innehållet i alkaliska batterier är kolbaserat och kallas för ”den svarta massan”. Den forskar man mycket på hur man ska kunna återvinna. Tills man har knäckt den nöten tar man hand om innehållet och förvarar det på ett säkert sätt.

Litiumbatterier 90%
Litiumbatterier finns både som engångsvarianter och som uppladdningsbara batterier, och kan ha olika former och storlekar. (Just det här diagrammet visar återvinningsgraden för varianterna litiumjon och litiumpolymer). Av det material som går att återvinna består 30% av järn, 30% av kobolt, 17% av koppar, 17% av mangan och 6% av nickel. Resten av batteriet återvinns som energi, eller tas om hand på ett säkert sätt.



Senast uppdaterad: 2020-11-30