2021-10-22

Nordiskt skyltsystem på frammarsch

Skyltsystem Some

Fram till nyligen såg kommunikationen kring avfallssortering olika ut i de nordiska länderna, och också i olika kommuner. Tack vare ett nordiskt samarbete, som gjorts möjligt av Nordiska ministerrådet, är vi på god väg att etablera ett enhetligt skylt och symbolsystem över hela Norden, från förpackningar till återvinningsstationer och återvinningscentraler, vilket bidrar till den cirkulära ekonomin och flera av de globala hållbarhetsmålen. En rapport från Ministerrådet publicerades nyligen om projektet.

Med hjälp av tydliga symboler kan medborgarna i de nordiska länderna enkelt sortera sitt avfall. 

-    Det kan tyckas som en liten sak, men om många sorterar sitt avfall rätt så gör det stor skillnad i ett miljöperspektiv Alla kan bidra till ett mer hållbart samhälle t ex genom att sortera sina sopor, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige. Och ett gemensamt skyltsystem gör det lättare att göra rätt!

Varje skylt består av tre element; färg, symbol och fraktionsnamn, vilket gör det enkelt att förstå. Skyltsymbolerna blir som en länk mellan den tomma förpackningen och avfallsbehållare och hjälper konsumenten att sortera rätt. Det skapar också möjlighet till dialog kring hur förpackningar designas för återbruk eller återvinning.

-    Skyltsystemet är ett utmärkt exempel på hur förpackningsindustrin och producenter kan samarbeta med återvinningsindustrin för att öka sorteringen och få bättre förpackningar, berättar Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

Den första delen av projektet är nu klar – förutom att implementera systemet i de olika länderna har också styrningen av systemet säkrats genom att flera av länderna bildar en nordisk förening – Eupicto. Föreningen kommer att administrera, äga och utveckla systemet ytterligare.

-    Intresset från andra länder är också stort. Vi för diskussioner med bland annat de baltiska staterna som befinner sig i olika faser av implementeringen av systemet. Dessutom har EU-kommissionen gett sitt forskningscenter i uppdrag att undersöka om detta system kan användas vid harmonisering av insamlingssystemet i EU, vilket anges som ett mål i handlingsplanen för cirkulär ekonomi från 2020, säger Anna-Carin Gripwall. Med stöd av Naturvårdsverket finns delar av systemet översatta till åtta andra språk.

Bakgrund

Skyltsystemet utvecklades först i Danmark 2016 av innovationsbyrån Futu. Under 2020 införde Island, Norge och Sverige systemet. Finland planerar att lansera systemet 2022.

Det är frivilligt att införa systemet, varje kommun eller producent gör det när det passar och använder de symboler de behöver. Det är kostnadsfritt att använda systemet, men användaren förbinder sig att följa de villkor som finns uppställda för symbolernas användning.

Ökad sortering och därmed materialåtervinning är något alla kan bidra till, kommuner och producenter såväl som konsumenter och det kan bidra till att nå flera av de globala hållbarhetsmålen kring t ex ett mer hållbart samhälle och ansvarsfull produktion och konsumtion. 

Läs mer i rapporten “Common waste sorting symbols in Nordic countries

2024-11-15

Europa minskar avfallet

”Europa minskar avfallet”, European Week for Waste Reduction, är den största kampanjen för att öka medvetenheten om…

Läs mer

2024-11-07

Plastpåseskatten avskaffad

Den 1 november 2024 upphörde plastpåseskatten, som infördes för fyra år och sex månader sedan. Få skatter har varit…

Läs mer

2024-10-24

Så här ska du göra med fallfrukten i din trädgård

Varje höst faller och ruttnar stora mängder frukt i svenska trädgårdar. Så här ska du göra med fallfrukten om det är…

Läs mer

2024-10-14

Positiv inställning till begagnad elektronik

Idag den 14 oktober är det International E-Waste Day, en dag som syftar till att öka medvetenheten om den växande mä…

Läs mer

2024-09-30

Minska matsvinnet med enkla tips

Den 29 september var det den Internationella matsvinnsdagen, en dag instiftad av FN för att uppmärksamma och bekämpa…

Läs mer

2024-09-19

"Hela Sverige plockar skräp" - häng med du också!

Snart är det dags för "Hela Sverige plockar skräp" Den 21 september 2024, en dag där alla från norr till söder är v…

Läs mer