2024-09-30
Minska matsvinnet med enkla tips
Den 29 september var det den Internationella matsvinnsdagen, en dag instiftad av FN för att uppmärksamma och bekämpa matsvinnet globalt. I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i soppåsen.
Matsvinnsdagen har funnits sedan 2020 och uppmärksammas världen över och inte minst i Sverige där den får större genomslag för varje år.
I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i soppåsen. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Inte nog med det, 18 kilo mat och dryck hälls dessutom ut i vasken. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter. Sammanlagt blir det 33 kilo mat och dryck - helt i onödan.
För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3 000–6 000 kronor per år. Anmärkningsvärt är att en tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
Tänk på att många produkter är fullt ätbara även efter ”bäst före”-datumet. Det är skillnad på ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag.” Våga lita på dina sinnen: titta, lukta och smaka innan du slänger något.
Enkla tips för att minska ditt matsvinn:
- Sänk temperaturen i kylen. Vid 4 grader håller maten längre.
- Håll koll på vad du har hemma och se över vad du har i ditt kylskåp, i din frys och i ditt skafferi innan du går och handlar.
- Lita på dina sinnen, titta, lukta och smaka och kasta inte mat i onödan.