2023-09-29
Internationella matsvinnsdagen
Idag är det den Internationella matsvinnsdagen och Livsmedelsverket har släppt en rapport med detaljerad inblick i vilken mat de svenska hushållen slänger mest av.
Idag är det den Internationella matsvinnsdagen och Livsmedelsverket har släppt en rapport med detaljerad inblick i vilken mat de svenska hushållen slänger mest av.
Frukt, grönsaker och bröd slängs mest, följt av matrester, korv och köttpålägg. Svenskar slänger cirka 33 kg mat och dryck per person årligen, vilket påverkar både miljön och plånboken negativt.
För att minska matsvinnet har Livsmedelsverket genomfört noggranna analyser av avfallet i 15 kommuner för att identifiera vilken mat som slängs och varför. Resultaten visar att kunskapen om matförvaring och användning är låg och att många produkter därför slängs i sina förpackningar helt i onödan.
Rapporten betonar att om fler konsumenter var trygga med hur mat ska förvaras och hanteras och visste att maten håller dubbelt så länge om man har fyra grader i kylen, hade potentialen att minska matsvinnet varit stor. Det är viktigt att man faktiskt öppnar förpackningen och lukta på livsmedlet för att bedöma om det är ätbart eller ej.
Rapporten avslöjar att 36% av matsvinnet utgörs av frukt och grönt, 19% av bröd och brödprodukter, medan "övrigt" utgör 15%. Matrester och köttprodukter var båda 12%. Bland de mest slängda livsmedlen finns äpplen, potatis, morötter, korv och köttpålägg samt olika brödprodukter.