2022-07-15

Fynda på auktion i sommar

Reiseuhu Qf9juytyl8e Unsplash

Att gå på auktion är ett populärt sommarnöje. På somrarna exploderar intresset, och utbudet av bond- och sommarauktioner är stort över hela Sverige. Men hur fungerar det egentligen på auktion? Och vad bör man tänka på innan man börjar bjuda? Vi reder ut begreppen så du kan fynda tryggt i sommar.

Auktioner har funnits sedan urminnes tider. Förr var de lokala auktionerna ett familjenöje där man möttes och umgicks, och hade man tur gick man hem med ett och annat fynd också. Idag har auktionernas betydelse förändrats, men det är fortfarande drömmen om ett klipp som lockar många, oavsett om man budar på nätet eller på plats. Om du är på plats på en auktion kan det vara bra att känna till att i början av auktionen brukar det vara lite lägre priser, då många köpare avvaktar lite för att känna publiken på pulsen innan de startar buda.

Gemensamt för alla auktioner är några grundläggande saker. Saker som kan vara bra att känna till om du ska ut och fynda i sommar.

Visning:

Alla auktioner har en visning. På visningen kan du i lugn och ro titta på sakerna, och kolla så prylen motsvarar det skick du förväntar dig. Vad många inte känner till är att man alltid köper saken i visat skick och inte har någon returrätt, om inte annat har avtalats. Så ta för vana att gå tidigt på visningen, då kan du ställa frågor till auktionsförrättaren och ta reda på vad som gäller på just denna auktionen.

Budgivning:

Många tycker det är lite nervöst med budgivningen, som nybörjare vet man inte riktigt hur det går till. Men det lär man sig snabbt! När du hittat din drömpryl är det bra att sätta upp ett maxbud för sig själv. För när auktionen väl drar i gång är det lätt att ryckas med i budgivningen, man vill ju vinna prylen! Och har man ingen budstrategi kan det bli dyrköpt.

Om du tänker handla mycket på en auktion kan det vara fiffigt att skaffa ett sk kundnummer innan auktionen startar, då kan du betala alla dina saker på en gång när auktionen är avslutad. Skulle du inte ha möjlighet att närvara vid själva auktionen kan man nästan alltid lämna ett skriftligt bud, då sköter auktionsfirman budgivningen åt dig. Och blir ditt bud vinnande hämtar du sakerna, och betalar, vid ett senare tillfälle.

Avgifter:

På nästan alla auktioner tillkommer det en slagavgift/köparprovision. Det är den avgift som auktionsförrättaren tar ut för att arrangera auktionen. Avgiften varierar hos nästan alla auktionshus, men räkna med att det tillkommer ca 25% i inropsavgift på ditt bud. Köper du konst kan det även tillkomma 5% konstnärsavgift. Så innan du börjar buda, ta för vana att kolla köpvillkoren. I villkoren framgår vilka regler som gäller på just den auktionen som du är på.

2024-12-16

Fler lämnar mer under julperioden – så här sorterar du julklappspapper och andra julförpackningar

Julhelgerna (och den efterföljande rean) innebär en ökad konsumtion i hushållen, vilket ger ett högt tryck på landet…

Läs mer

2024-12-06

Vi missar målet för återvinning av förpackningar

Mängden förpackningsavfall växer men återvinningen hänger inte med. För andra året i rad missar Sverige återvinnings…

Läs mer

2024-12-05

Ska du köpa ny elektronik, så här enkelt gör du dig av med din gamla produkt

Värt att veta inför jul när många väljer att köpa exempelvis en ny adventsljusstake, ljusslinga till julgranen eller…

Läs mer

2024-12-01

”Vi fixade ett engångsfritt Kulturkalas”

Sommaren 2024 kanske kommer att gå till historien som den då flergångs blev standard för snabbmat. För när Sveriges…

Läs mer

2024-11-29

Black Fridag och vi uppmanar dig att lämna dina förpackningar till återvinning

Black Friday - En dag som är starkt ihopkopplad med ökad konsumtion - och där med tonvis förpackningar som behöver s…

Läs mer

2024-11-27

Black Friday - tänk efter före

Black Friday närmar sig, och det är inte ovanligt att känna av extra köphets då vi exponeras av erbjudanden som aldr…

Läs mer