2024-09-04

En felsorterad lustgastub kan orsaka explosion

Lustgas

Försäljningen av lustgastuber har ökat i takt med att de blivit allt vanligare som berusningsmedel för ungdomar i Sverige. Denna trend har inte bara fört med sig allvarliga hälsorisker för unga, utan även bidragit till ökad nedskräpning och felsortering, vilket i sin tur ställer höga krav på avfallshanteringen.

Lustgastuber är trycksatta behållare som innehåller lustgas, en kraftig växthusgas, och betraktas därför som farligt avfall då behållaren utgör en explosionsrisk. Därför ska lustgastuber inte slängas i restavfall, grovavfall eller i kärlet för metallförpackningar som många tror. Dessa använda lustgastuber får heller inte kastas ute i naturen, ett vanligt förekommande problem på många platser.

Oavsett om lustgastuben är tom eller ej ska den lämnas som farligt avfall till en återvinningscentral. Många kan tycka att en tom lustgastub kan kastat i kärlet för metallförpackningar, eftersom lustgastuben faktiskt är en förpackning. Men problemet är att det är mycket svårt att avgöra om en lustgastub är helt tom. Enda sättet att ta reda på det är kontrollera trycket eller att skruva av ventilen, men detta kräver verktyg och riskerar att släppa ut lustgas i atmosfären. Därav ska alla lustgastuber lämnas in som farligt avfall. På så sätt kan kunnig personal under säkra förhållanden kontrollera att lustgastuberna är helt tomma så att de kan återvinnas på rätt sätt.

Om lustgastuber inte kastas korrekt och i stället hamnar i exempelvis restavfallet finns det stor risk för explosioner både i sopbilar och förbränningsanläggningar. Behållarna är tryckkärl som inte får utsättas för högre temperatur än 50 grader, och exploderar om de hamnar i avfallsförbränningen, som håller flera hundra grader. Detta ökar kostnaden för kommunen och minskar mängden fjärrvärme som kan produceras av avfallet.

Kom ihåg, – Lustgastuber ska lämnas som farligt avfall till en återvinningscentral eller mobil insamling av farligt avfall.

 

2024-11-15

Europa minskar avfallet

”Europa minskar avfallet”, European Week for Waste Reduction, är den största kampanjen för att öka medvetenheten om…

Läs mer

2024-11-07

Plastpåseskatten avskaffad

Den 1 november 2024 upphörde plastpåseskatten, som infördes för fyra år och sex månader sedan. Få skatter har varit…

Läs mer

2024-10-24

Så här ska du göra med fallfrukten i din trädgård

Varje höst faller och ruttnar stora mängder frukt i svenska trädgårdar. Så här ska du göra med fallfrukten om det är…

Läs mer

2024-10-14

Positiv inställning till begagnad elektronik

Idag den 14 oktober är det International E-Waste Day, en dag som syftar till att öka medvetenheten om den växande mä…

Läs mer

2024-09-30

Minska matsvinnet med enkla tips

Den 29 september var det den Internationella matsvinnsdagen, en dag instiftad av FN för att uppmärksamma och bekämpa…

Läs mer

2024-09-19

"Hela Sverige plockar skräp" - häng med du också!

Snart är det dags för "Hela Sverige plockar skräp" Den 21 september 2024, en dag där alla från norr till söder är v…

Läs mer