2024-09-04

En felsorterad lustgastub kan orsaka explosion

Lustgas

Försäljningen av lustgastuber har ökat i takt med att de blivit allt vanligare som berusningsmedel för ungdomar i Sverige. Denna trend har inte bara fört med sig allvarliga hälsorisker för unga, utan även bidragit till ökad nedskräpning och felsortering, vilket i sin tur ställer höga krav på avfallshanteringen.

Lustgastuber är trycksatta behållare som innehåller lustgas, en kraftig växthusgas, och betraktas därför som farligt avfall då behållaren utgör en explosionsrisk. Därför ska lustgastuber inte slängas i restavfall, grovavfall eller i kärlet för metallförpackningar som många tror. Dessa använda lustgastuber får heller inte kastas ute i naturen, ett vanligt förekommande problem på många platser.

Oavsett om lustgastuben är tom eller ej ska den lämnas som farligt avfall till en återvinningscentral. Många kan tycka att en tom lustgastub kan kastat i kärlet för metallförpackningar, eftersom lustgastuben faktiskt är en förpackning. Men problemet är att det är mycket svårt att avgöra om en lustgastub är helt tom. Enda sättet att ta reda på det är kontrollera trycket eller att skruva av ventilen, men detta kräver verktyg och riskerar att släppa ut lustgas i atmosfären. Därav ska alla lustgastuber lämnas in som farligt avfall. På så sätt kan kunnig personal under säkra förhållanden kontrollera att lustgastuberna är helt tomma så att de kan återvinnas på rätt sätt.

Om lustgastuber inte kastas korrekt och i stället hamnar i exempelvis restavfallet finns det stor risk för explosioner både i sopbilar och förbränningsanläggningar. Behållarna är tryckkärl som inte får utsättas för högre temperatur än 50 grader, och exploderar om de hamnar i avfallsförbränningen, som håller flera hundra grader. Detta ökar kostnaden för kommunen och minskar mängden fjärrvärme som kan produceras av avfallet.

Kom ihåg, – Lustgastuber ska lämnas som farligt avfall till en återvinningscentral eller mobil insamling av farligt avfall.

 

2024-09-04

En felsorterad lustgastub kan orsaka explosion

Försäljningen av lustgastuber har ökat i takt med att de blivit allt vanligare som berusningsmedel för ungdomar i Sv…

Läs mer

2024-08-11

Så funkar återvinningen av elprodukter

Runt 150 000 ton elavfall samlas in i Sverige varje år. Men vad händer med elprodukterna?

Läs mer

2024-06-11

Så får du matavfallspåsen att hålla bättre i sommar

Nyligen infördes en lag som kräver att matavfall ska sorteras separat. Många har dock redan erfarenhet av att sorter…

Läs mer

2024-05-16

Kunskapen om källsortering ökar

Tre av fyra känner till att de har skyldighet att källsortera och lämna förpackningar till återvinning. Och betydlig…

Läs mer

2024-05-03

Så ska du göra med plastkorken på pappersförpackningen

Det är med anledning av ny EU-lagstiftning, som träder i kraft 1 juli 2024, som korkarna numer sitter fast på plastf…

Läs mer

2024-04-25

Nu får du inte längre elda upp ditt trädgårdsavfall

Från och med den 1 januari 2024 gäller nya bestämmelser och det är inte längre tillåtet att elda grenar, löv och ann…

Läs mer