Svenskarna slänger mycket mat i onödan. Spara pengar och miljö med några enkla knep.
I genomsnitt slänger varje svensk 19 kilo fullt ätbar mat i soporna varje år. Därtill kommer cirka 18 kilo per person i form av mat och dryck som hälls ut i avloppet.
Matsvinn står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.
Det är dyrt också. En familj på fyra personer kan slänga mat för mellan 3 000 och 6 000 kronor per år.
Det finns alltså flera skäl till att minska matsvinnet – det onödiga matavfallet. Här är några tips att börja med:
Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras. För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre gäller särskilda kostråd.
Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.
Förvara maten rätt:
Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är 4-5 °C.
De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha dem framme – ät upp dem snabbt.
Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.