2024-01-16

Ingenting har hänt

Sortering Vid Åvs

Den 1 januari 2024 tog kommunerna över insamlingen av förpackningar. De flesta har inte märkt någon skillnad. Men om några år blir det desto större förändringar, både för hushållen och för klimatet.

Sveriges kommuner har tagit över ansvaret för insamlingen av förpackningar från producenterna som följd av ett regeringsbeslut. På sikt kommer det möjliggöra bättre service och ökad återvinning, som kan bidra till att Sverige når klimat- och miljömålen.

Förändringen innebär att kommunerna tar över flertalet av de återvinningsstationerna som tidigare ägts av Förpackningsinsamlingen, (FTI). De insamlade förpackningarna lämnas sedan över till producenterna, som även framöver ansvarar för själva återvinningen.

– Kommunerna har jobbat hårt för en smidig övergång så att förändringen ska märkas så lite som möjligt säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige. 

Hushållen ska fortsätta sortera ut sina förpackningar och lämna dem till en återvinningsstation eller återvinningscentral. Den digitala funktionen Hitta återvinningen guidar till närmaste insamlingsplats. De som tidigare kunnat lämna förpackningar i sitt miljörum eller vid sin tomt kommer att kunna göra det även framöver. För de flesta är alltså det mesta precis som vanligt. Tills vidare.

Regeringen har nämligen också beslutat att alla kommuner ska införa fastighetsnära insamling. Senast den 1 januari 2027 ska där med alla hushåll kunna lämna sina förpackningar nära sitt hem.

– Det innebär en ökad service som leder till ökad återvinning. Erfarenheter från kommuner som redan har infört detta visar att mängden förpackningar i vanliga soppåsen kan halveras. Det innebär en stor vinst för miljön. Det är möjligt att genomföra brett över hela landet just tack vare att kommunerna getts insamlingsansvaret, säger Tony Clark.

Fakta

Producentansvaret innebär att de som sätter en förpackning på marknaden ska ansvara för och bekosta insamling och återvinning av den. Producenterna ska alltså ersätta kommunen för sådana kostnader.

2024-05-03

Såska du göra med plastkorken på pappersförpackningen

Det är med anledning av ny EU-lagstiftning, som träder i kraft 1 juli 2024, som korkarna numer sitter fast på plastf…

Läs mer

2024-04-25

Nu får du inte längre elda upp ditt trädgårdsavfall

Från och med den 1 januari 2024 gäller nya bestämmelser och det är inte längre tillåtet att elda grenar, löv och ann…

Läs mer

2024-04-16

Illegal dumpning av avfall på återvinningsstationer

Dumpning av avfall, som inte är förpackningar, på återvinningsstationer är ett problem för många kommuner. Det skapa…

Läs mer

2024-03-25

Släng inte dina äggskal i påsk, anledningarna är många

Det sägs att vi i Sverige, i runda slängar, äter 70 miljoner ägg under påskveckan och näst intill alltid kastar vi ä…

Läs mer

2024-03-22

Agera och släck ner under Earth Hour.

På söndag den 23 mars kl. 20.30-21.30 släcker vi ner och sänder en signal till alla makthavare att det är dags att g…

Läs mer

2024-03-20

Sexleksak och humor i kampanj för återvinning

I en innovativ kampanj för att främja återvinning och öka kunskapen om plast har filmerna om "Styrbjörn", en överlig…

Läs mer