2022-05-10

Så funkar loppisar

Reiseuhu Qf9juytyl8e Unsplash

Det är på loppisar man kan hitta det där lite udda eller extra. Där finns chansen att hitta de unika fynden och dessutom till ett föredömligt lågt pris. Som bonus kan du klappa dig själv på axeln för att du är så miljösnäll.

För att leta upp de bästa lokala loppisarna så brukar det oftast vara enklast att ta internet till hjälp eller att skanna av din lokala tidning. Kolla in sajterna svenskaloppisar.se  och loppisportalen.se. Du kan också sök miljönär-karta så hittar du miljönär-märkta loppisar i Sverige! 

Så hur förbereder du dig bäst inför en loppisrunda? Först och främst bör du vara mätt och utvilad, för precis som i mataffären tas det sällan några bra beslut med trött huvud eller på tom mage. Kontanter är en självklarhet, även om många handlare idag erbjuder Swishbetalning. Ta också med dig en väska eller påse att bära dina fynd i. Din mobiltelefon kommer också till användning om du är osäker på om en pryl är rätt värderad eller om du vill ta reda på mer information. Sök på avslutade annonser på Tradera och auktionsfirmor, gör en vanlig sökning på Google eller lägg ut en fråga i någon Facebookgrupp som är specialiserad på retro och begagnat.

Vid större loppmarknader som bara är på tillfälligt besök eller har begränsade öppettider så är det alltid en fördel att vara på plats en stund innan de öppnar. De bästa sakerna går i regel alltid först. För många är det en del av upplevelsen att stå längst fram i kön när startskottet går, och tillsammans med övriga entusiaster tävla om att vara först till borden för att få chans på de bästa fynden. På många loppisar har du ofta möjlighet att pruta. Framför allt när loppisen börjar lida mot sitt slut.

Var noga med att kolla efter defekter innan du köper något så slipper du komma hem och bli besviken. Men framför allt, ha kul och var trevlig mot andra. Det gör upplevelsen mycket bättre, både för dig och dina fyndarkonkurrenter. Människor har en viss tendens att förlora vett och sans när de ska fynda.

Det är också bra att bestämma sig i förväg för vad du letar efter och hålla sig till det eftersom du lätt tappar fokus annars.

Ett bra tips är att leta efter användbara saker till hemmet, där kan man göra de bästa köpen, just för att de kommer till användning varje dag. Går de sedan sönder är det inte hela världen om man bara betalat någon tia. Dessutom är det roligt med udda porslin och glas till exempel – att duka så leder garanterat till spännande bordssamtal!

2024-04-25

Nu får du inte längre elda upp ditt trädgårdsavfall

Från och med den 1 januari 2024 gäller nya bestämmelser och det är inte längre tillåtet att elda grenar, löv och ann…

Läs mer

2024-04-16

Illegal dumpning av avfall på återvinningsstationer

Dumpning av avfall, som inte är förpackningar, på återvinningsstationer är ett problem för många kommuner. Det skapa…

Läs mer

2024-03-25

Släng inte dina äggskal i påsk, anledningarna är många

Det sägs att vi i Sverige, i runda slängar, äter 70 miljoner ägg under påskveckan och näst intill alltid kastar vi ä…

Läs mer

2024-03-22

Agera och släck ner under Earth Hour.

På söndag den 23 mars kl. 20.30-21.30 släcker vi ner och sänder en signal till alla makthavare att det är dags att g…

Läs mer

2024-03-20

Sexleksak och humor i kampanj för återvinning

I en innovativ kampanj för att främja återvinning och öka kunskapen om plast har filmerna om "Styrbjörn", en överlig…

Läs mer

2024-03-14

Odla i förpackning

Våren närmar sig och det är dags att böja planera inför säsongens odling. Varför inte använda sånt som antagligen re…

Läs mer