Återvinn i jul - från sillburken till chokladasken

Snart är julen här. Och för vissa innebär julen mängder av julmat och julklappar. Men med mat och klappar uppstår också många förpackningar som behöver återvinnas. Ibland kan det vara svårt att veta hur och var man ska göra sig av med julens rester.

Här kommer några tips på hur du ska återvinna i jul (och andra dagar också så klart)! 

  1. Julpapper ska läggas bland pappersförpackningar.
  2. Chokladasken och andra papperspaket samt wellpapp sorteras som pappersförpackningar. Om den innehåller plast ska detta sorteras som plastförpackning
  3. Presentsnören läggs i restavfallet.
  4. Julkort läggs också i restavfallet.
  5. Sillburkar och andra glasburkar lämnas bland glasförpackningar och metallocket bland metallförpackningar. Sillburkar kan också vara gjorda i metall eller plast och lämnas då i respektive återvinningsbehållare.
  6. Glöm inte att plasten kring skinkan, laxen och gröttuben också bör återvinnas. Lägg dem i behållaren för plastförpackningar.
  7. Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall på återvinningscentralen. Den lilla vekeshållaren i värmeljuset ska tas bort från aluminiumkoppen. Annars sorteras den automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp i stålbadet.
  8. Trasiga elljus, från till exempel adventsljusstaken, ska lämnas på en återvinningscentral.
  9. Batterier från luciakronor, leksaker och annat lämnas i batteriholk som kan finnas på återvinningstationen eller på återvinningscentralen.
  10. Granen – kontakta din hyresvärd, bostadsrättsförening eller kommun för information om var den ska lämnas.

Här kan du söka efter batteriholkar när dig.

Här kan du söka efter återvinningsstationer nära dig

Här kan du söka i vår återvinningsguide