Lasse Åberg tar cykeln till återvinningen

Det är sunt förnuft att källsortera, tycker Lasse.


Lasse Åberg tycks göra en massa saker samtidigt. Han är konstnär, filmregissör, musiker och skådespelare. Bland annat. Men källsorteringen prioriterar han alltid.

– Vi kör ner till en återvinningsstation med tidningar, kartonger och andra förpackningar av metall, glas och plast. Den ligger någon kilometer härifrån. Jag tar sakerna på min cykel. Vi är noga med det. Det är sunt förnuft, man ska inte tära mer på resurserna än som behövs. Kan man återvinna material är det förståndigt, säger Lasse.

Inte långt från Bålsta, där Lasse bor med sin fru Inger, ligger ett glasbruk som använder återvunnet glas i sin produktion. Här kan de se hur kasserat material förvandlas till nya konstverk.

Fingrarna i jorden
Just idag har han ledigt från sina många projekt och sitter i sin egen trädgårdsdjungel – en alldeles riktig bland slingrande vildvin och humle, inte den som tv byggde upp för hans karaktär Trazan och kompisen Banarne. Näring från den egna komposten får växterna att frodas.

– Om man har fingrarna i jorden föder det en sorts respekt. Att mata fåglar och följa med i naturens växlingar… Man vill gärna ha kvar det här.

Men det är inte så mycket matrester som hamnar i komposten från familjens kök.

– Vi har en tradition här hemma: ”Hänt i veckan”. Om vi inte orkar äta upp maten äter vi den dagen därpå eller senare i veckan.

Loppisfreak
Att handla begagnat är inte bara hållbart, det är också roligt, menar Lasse Åberg.

– Jag är loppisfreak. Inte så mycket kläder, vi är så gamla så vi har för mycket kläder. Men jag jagar souvenirer till min souvenirsamling. Jag har ett lite museum, Åbergs museum, med en leksakssamling, ibland kan man fylla på där. Och så är det kul att se vad folk har haft hemma, det är en nutidsarkeologi som jag gillar.

Börja hemma
Att ta vara på det som kan användas och att slänga sitt avfall där det hör hemma är en trivselsak, menar Lasse Åberg. Att se ölburkar och cigarettpaket i dikena är inte alls roligt. Men det är inte så svårt att ändra på.

– Varje positiv grej man gör får ju positiva effekter i förlängningen. Man behöver inte vara multinationell, det gäller att börja på hemmaplan.Senast uppdaterad: 2019-10-29