Tips för skolor

Inom avfallsområdet finns många bra sajter och mycket bra och lärorikt undervisningsmaterial att ta del av. Det mesta kan beställas gratis från organisationer eller via din kommun. Här är några exempel:

Sopskolan.se är ett skolmaterial för klass 7 till 9. Sajten byggs på efter hand. Idag kan du lära dig om farligt avfall, om materialåtervinning och om hur vi kan minska mängden avfall. Materialet har utvecklats av Avfall Sverige i samarbete med El-Kretsen och Batteriinsamlingen.

Rena Skräpspelet är Avfall Sveriges interaktiva spel om avfall och miljö. Det är speciellt anpassat för elever mellan 9 och 12 år. Under våren 2010 har det publicerats i en ny, fräsch version. En lärarhandledning kan laddas ner här. Om du har problem att köra denna väg kan du ladda ner det här.

Sorteringsspelet från Avfall Sverige testar dina kunskaper och snabbhet när det gäller att lägga rätt sopa på rätt plats.

Smartmedmat är en webbaserad läroplats för elever i årskurs 4-6, som handlar om mat, matavfall och hur man gör biogas på det. Den är framtagen på uppdrag av VA Syd.

Batteriåtervinningens skolmaterial om batterier och återvinning kan beställas kostnadsfritt via deras hemsida.

Även Svensk GlasÅtervinning har skolmaterial som kan beställas.

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen har genom ett samarbete med Bamse/Egmont tagit fram en specialtidning om återvinning av förpackningar och tidningar. Till tidningen hör även ett kortspel. Materialet vänder sig i första hand till alla förskoleklasser.

Håll Sverige Rent har mycket material för skola och förskola.

Det regionala avfallsbolaget i norra Stockholm, Sörab, har en fin sajt för de äldre barnen, One Planet.

Returpack, som ansvarar för pantsystemen för burkar och PET-flaskor, har skolmaterial och tävlingar på sin webbsida Pantamera.

Sveriges Radio har gjort en rad inslag om sophistoria.

Titta också på Avfall Sveriges Experimentbank, som ger förslag på enkla experiment som ni kan utföra i skolan.