Smarta klapptips

den 19 december 2016

Tänk miljösmart även när det gäller julklapparna och julpyntet. Från Avfall Sverige kommer några sista-minuten-tips:

  • Bytlåna julgranspynt istället för att köpa nytt! Eller satsa på vackra veck och vikningar av tidningspapper i år. Stjärnan på bilden blir fin ju fler du gör och när du tröttnat på pyntet är det bara att lägga dem i tidningsåtervinningen! Klicka på bilden för instruktioner.
  • Våga ge bort dina använda favoriter. En bok du läst flera gånger, urvuxna plagg, pussel och spel som barnen blivit för gamla för osv.
  • Gör egen julkola eller granola istället för att ge bort en blomma. Ge bort en burk hemmagjord sylt eller en mössa du stickat själv. Att ge sin tid och sin omtanke är väl det finaste man kan göra?
  • Köp begagnade julklappar. På loppis och second hand finns massor med personliga presenter som är snälla mot miljön och roligare att få än dussinproducerade produkter.
  • Undvik färdigt julklappspapper med kulört tryck, ordna istället en inslagningskväll tillsammans med dina vänner där alla tar med sig spillmaterial / tidningspapper / skräp som kan användas för att dekorera paket och ha en liten tävling där mest kreativa paket vinner.
  • Gör familjen till nollor! Minska matavfallet och köp inte hem mer än ni kommer att äta upp på julbordet. Gör det till en sport att äta upp resterna och ha som mål att inte behöva kasta någon mat i år!

Sopor.nu önskar alla en god och hållbar jul!